Hvordan fortrydelsespillen kan hjælpe dig med at tage kontrol over din prævention

fortrydelsespille

Fortrydelsespillen, også kendt som morgen efter p-piller, er en type nødprævention. Den bruges til at forhindre graviditet efter ubeskyttet sex, eller når prævention ikke virker. Fortrydelsesspillen er ikke det samme som abort. Den afslutter ikke en graviditet, der allerede er begyndt.

Hvordan virker fortrydelsespillen? Tilbagetrækningspillen indeholder hormonet progestin. Gestagen forhindrer ægløsning (frigivelse af et æg fra æggestokken). Det gør også slimen omkring livmoderhalsen tykkere, hvilket gør det svært for sædceller at komme ind i livmoderen og befrugte et æg. Hvis der ikke er noget æg at befrugte, kan der ikke opstå graviditet

Fortrydelsespillen kan fås i håndkøb uden recept på de fleste apoteker. Den fås også kun på recept.

Hvor effektiv er fortrydelsespillen?

Fortrydelsespillen er ca. 75-89 % effektiv. Det betyder, at hvis 100 kvinder har ubeskyttet sex, vil ca. 75-89 af dem ikke blive gravide, hvis de tager fortrydelsespillen inden for 72 timer (3 dage) efter at have haft ubeskyttet sex. Jo før du tager den, jo bedre virker den

Hvordan tager jeg fortrydelsespillen?

For at opnå maksimal effektivitet skal du tage fortrydelsespillen så hurtigt som muligt efter at have haft ubeskyttet sex. Du kan tage den op til 72 timer (3 dage) efter at du har haft ubeskyttet sex. Den virker dog bedst, hvis den tages inden for 24 timer (1 dag).

Fortrydelsespillen er en enkelt tablet, som du kan tage gennem munden med eller uden mad. Nogle kvinder oplever kvalme og opkastninger, når de tager nødpræventionspiller. Hvis dette sker for dig, kan du tage en medicin mod kvalme, før du tager p-pillen til nødprævention, for at hjælpe med at forhindre opkastninger.

Du skal vente 7 dage efter at have taget nødpræventionspillen, før du kan begynde at bruge din almindelige præventionsmetode igen. Indtil da skal du bruge en barrierepræventionsmetode som f.eks. kondomer eller et pessar med sæddræbende middel, hvis du har sex igen.

Konklusion

Fortrydelsespiller er en sikker og effektiv måde at forebygge graviditet på, efter at du har haft ubeskyttet sex, eller hvis din præventionskontrol ikke virker. Den kan fås i håndkøb på de fleste apoteker uden recept. Jo før du tager den, jo bedre virker den. Du bør bruge en barrierepræventionsmetode som f.eks. kondomer eller et pessar med sæddræbende middel, indtil du starter din normale præventionsmetode igen om 7 dage.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to top